„Żyj zdrowo”- pod takim hasłem odbyło się 30 listopada spotkanie uczniów klas I-III, którego celem było zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli posiłków w życiu dziecka.
Kolejny dzień bez podręcznika rozpoczęliśmy inscenizacją „Rzepki” Juliana Tuwima w wykonaniu uczniów z klasy IV a.
Świetna gra aktorów, dobrze dobrana muzyka, wprawiły nas tego ranka w radosny nastrój i sprawiły, że z niecierpliwością i dużą dozą ciekawości czekaliśmy na spotkanie z naszym gościem Ewą Ziemiańską, laureatką 7 edycji popularnego wśród dzieci i dorosłych programu MasterChef Junior. Dziewczynka pochodzi z Bukowa, jest uczennicą Szkoły Podstawowej w Trześniowie i bardzo chętnie przyjęła nasze zaproszenie. Ciekawie mówiła o swojej pasji – gotowaniu, pieczeniu i jedzeniu tego, co zdrowe. Ewa podzieliła się swoimi wrażeniami z udziału w najlepszym kulinarnym programie dla dzieci. Ciepło i miło wspominała swoje i koleżanki i kolegów z planu zdjęciowego, przesympatyczne jury Michela Morano, Anię Starmach i Tomka Jakubiaka oraz atmosferę, która towarzyszyła jej w czasie nagrywania kolejnych odcinków. Podkreśliła, że udział w programie wiele ją nauczył, chociaż jak przyznała, gotuje od najmłodszych lat. Zachęciła wszystkie dzieci do tego, by spełniały swoje marzenia. Ze wzruszeniem wspomniała o swoich rodzicach, szczególnie mamie, która zawsze jest dla niej wsparciem i towarzyszyła jej w tej kulinarnej przygodzie. Ewa zorganizowała też dla dzieci konkurs – test smaków. Chętne dzieci, z zawiązanymi oczami miały zmysłem węchu i smaku rozpoznać zdrowe produkty.
Najciekawszym elementem naszego spotkania były zajęcia warsztatowe. Najwięcej radości sprawiło dzieciom przygotowanie owocowo – warzywnych specjałów. Prace rozpoczęły od umycia rąk, założenia fartuszków i nakryć głowy. Pod opieką swoich pań sprawnie kroiły owoce i warzywa, pamiętając o bezpiecznym posługiwaniu się nożem. Nie zapomniały również o segregowaniu odpadków. Z przygotowanych owoców i warzyw uczniowie klasy I a stworzyli owocowe kompozycje, klasy Ib – pyszne owocowe szaszłyki, klasy II – zdrowe kanapeczki. Natomiast uczniowie klasy III a i III b z pomocą naszych gości sporządzili pyszne i zdrowe szejki owocowo – warzywne w trzech kolorach: zielonym, czerwonym i pomarańczowym, które smakowały lepiej niż czekolada, jak stwierdzili niektórzy uczniowie.
Po wytrwałej pracy w klasach wszyscy zgromadzili sie na sali gimnastycznej po to, by zaprezentować efekty swojej pracy. Przed degustacją uczestnicy spotkania wysłuchali i obejrzeli prezentację pt. „Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki”. Dzieci mogły usłyszeć najważniejsze informacje na temat zdrowego odżywiania. Dowiedziały się, że ważna jest ilość i regularność spożywania posiłków. Poznały schemat przedstawiający „Talerz zdrowia” i zasady jego stosowania, ale najważniejsze jest to, że nauczyły sie, w jaki sposób powinny być skomponowane posiłki, aby służyły naszemu organizmowi.
Wreszcie nadszedł czas prezentacji specjałów, które pięknie prezentowały sie na stołach. Dzieci nie mogły doczekać sie degustacji. Po ich minach i uśmiechu można było stwierdzić, że owocowo – warzywne specjały wszystkim bardzo smakowały.
Nie było nudnie, było ciekawie, zabawnie i jeszcze… wszystko zostało zjedzone. Mam nadzieję, że spotkanie dało uczniom nie tylko wspaniałą zabawę, ale także wzbogaciło ich wiedzę nt. zdrowego odżywiania i roli posiłków, szczególnie roli śniadania w diecie człowieka. Może niektórzy zmienią swoje nawyki żywieniowe i polubią owoce i warzywa?
Dziękujemy pani Katarzynie Ziemiańskiej i jej córce Ewie za wspaniałe spotkanie oraz rodzicom za zaangażowanie się w zajęcia warsztatowe.
Marta Szczepek, Anna Szczepek