zdrzyw1 „Żyj zdrowo”- pod takim hasłem odbyło się 30 listopada spotkanie uczniów klas I-III, którego celem było zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli posiłków w życiu dziecka.

      Kolejny dzień bez podręcznika rozpoczęliśmy inscenizacją „Rzepki” Juliana Tuwima w wykonaniu uczniów z klasy IV a.

 

Świetna gra aktorów, dobrze dobrana muzyka, wprawiły nas tego ranka w radosny nastrój i sprawiły, że z niecierpliwością i dużą dozą ciekawości czekaliśmy na spotkanie z naszym gościem Ewą Ziemiańską, laureatką 7 edycji  popularnego wśród dzieci i dorosłych programu MasterChef Junior. zdrzyw9Dziewczynka pochodzi z Bukowa, jest uczennicą Szkoły Podstawowej w Trześniowie i bardzo chętnie przyjęła nasze zaproszenie. Ciekawie mówiła o swojej pasji – gotowaniu, pieczeniu i jedzeniu tego, co zdrowe. Ewa podzieliła się swoimi wrażeniami z udziału w najlepszym kulinarnym programie dla dzieci.  Ciepło i miło wspominała swoje i koleżanki i kolegów z planu zdjęciowego, przesympatyczne jury Michela Morano, Anię Starmach i Tomka Jakubiaka oraz atmosferę, która towarzyszyła jej w czasie nagrywania kolejnych odcinków. Podkreśliła, że udział w programie wiele ją nauczył, chociaż jak przyznała, gotuje od najmłodszych lat. Zachęciła wszystkie dzieci do tego, by spełniały swoje marzenia. Ze wzruszeniem wspomniała o swoich rodzicach, szczególnie mamie, która zawsze jest dla niej wsparciem i towarzyszyła jej w tej kulinarnej przygodzie. Ewa zorganizowała też dla dzieci  konkurs – test smaków. Chętne dzieci, z zawiązanymi oczami miały zmysłem węchu i smaku rozpoznać zdrowe produkty.

zdrzyw11Najciekawszym elementem naszego spotkania były zajęcia warsztatowe. Najwięcej radości sprawiło dzieciom przygotowanie owocowo – warzywnych specjałów. Prace rozpoczęły od  umycia rąk, założenia fartuszków i nakryć głowy. Pod opieką swoich pań sprawnie kroiły owoce i warzywa, pamiętając o bezpiecznym posługiwaniu się nożem. Nie zapomniały również o segregowaniu odpadków. Z przygotowanych owoców i warzyw uczniowie klasy I a stworzyli owocowe kompozycje, klasy Ib – pyszne owocowe szaszłyki, klasy II – zdrowe kanapeczki. Natomiast uczniowie klasy III a i III b z pomocą naszych gości sporządzili pyszne i zdrowe szejki owocowo – warzywne w trzech kolorach: zielonym, czerwonym i pomarańczowym, które smakowały lepiej niż czekolada, jak stwierdzili niektórzy uczniowie.

  Po wytrwałej pracy w klasach wszyscy zgromadzili sie na sali gimnastycznej po to, by zaprezentować efekty swojej pracy. Przed degustacją uczestnicy spotkania wysłuchali i obejrzeli prezentację pt. „Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki”. Dzieci mogły usłyszeć najważniejsze informacje na temat zdrowego odżywiania. Dowiedziały się, że ważna jest ilość i regularność spożywania posiłków. Poznały schemat przedstawiający „Talerz zdrowia” i zasady jego stosowania, ale najważniejsze jest to, że nauczyły sie, w jaki sposób powinny być skomponowane posiłki, aby służyły naszemu organizmowi.

zdrzyw12   zdrzyw14  zdrzyw16

Wreszcie nadszedł czas prezentacji specjałów, które pięknie prezentowały sie na stołach. Dzieci nie mogły doczekać sie degustacji. Po ich minach i uśmiechu można było stwierdzić, że owocowo – warzywne specjały wszystkim bardzo smakowały.

   Nie było nudnie, było ciekawie, zabawnie i jeszcze… wszystko zostało  zjedzone. Mam nadzieję, że spotkanie dało uczniom nie tylko wspaniałą zabawę, ale także wzbogaciło ich wiedzę nt. zdrowego odżywiania i roli posiłków, szczególnie roli śniadania w diecie człowieka. Może niektórzy zmienią swoje nawyki żywieniowe i polubią owoce i warzywa?

Dziękujemy pani Katarzynie Ziemiańskiej i jej córce Ewie za wspaniałe spotkanie oraz rodzicom za zaangażowanie się  w zajęcia warsztatowe.

                                                                                                       Marta Szczepek, Anna Szczepek