W naszej szkole już od rana jest Dzień Zdrowego Odżywiania. Pięknie, smacznie, kolorowo, ale przede wszystkim bardzo zdrowo!
W dniu 29 listopada b.r. naszą szkołę ogarnęła gorączka zdrowego żywienia. Głównym celem imprezy było przekonanie uczniów do spożywania warzyw i owoców zamiast słodyczy i chipsów.
Wszyscy uczniowie klas IV-VIII angażowali się w przygotowywanie zdrowych przekąsek z rozmaitych składników, głównie owoców i warzyw. Każda z klas, w swoich salach przygotowywała potrawy według własnych pomysłów.
Następnie w sali gimnastycznej poszczególne klasy przygotowały swoje stoliki z produktami oraz wyznaczyły przedstawicieli, którzy prezentowali dania uwzględniając ich dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Wykazali się przy tym dużą znajomością roli witamin, soli mineralnych i innych składników pokarmowych.
W kolejnym punkcie imprezy wszyscy uczniowie z wielkim apetytem przystąpili do degustacji świetnie wyglądających (i jeszcze lepiej smakujących) potraw. Były to m.in. sałatki i szaszłyki owocowe, koktajle, deserki, fantazyjne minikanapki, pyszne minigofry z owocami. Wszystkie potrawy znikały w szybkim tempie, bo nie tylko wspaniale wyglądały, ale także świetnie smakowały.
Nie zabrakło również okazji, by porozmawiać o zdrowym odżywianiu i kształtować wśród uczniów naszej szkoły odpowiednie nawyki żywieniowe. W tym dniu, swoją obecnością, zaszczyciła naszą szkołę pani Urszula Walkow pracownik Sekcji Higieny Żywności i Żywienia w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, w Brzozowie. Pani Urszula, bardzo interesująco, opowiadała o zasadach prawidłowego odżywiania oraz o negatywnym wpływie napojów energetyzujących i żywności wysoko przetworzonej.
Na zakończenie społeczność szkolna obejrzała humorystyczną inscenizację wiersza Juliana Tuwima pt. „Rzepka”, którą przygotowała pani Agnieszka Glazer wraz z klasą IVa. Organizatorem spotkania były p. Anna Rachwał, Katarzyna Kociuba, Barbara Pieniążek, Daniel Dyka, Dariusz Dudek.
Katarzyna Kociuba